OKM İlk Seminer Organizasyonunu ( Ve II.Dernekleşme Toplantısı’ nı) Gerçekleştirdi.

Kıymetli Konuklarımız,

Saygıdeğer Hocalarım,

Değerli Avukat, Arabulucu, Marka-patent Vekili Meslektaşlarım,

“6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kapsamında Marka Hukukuna İlişkin Değişiklikler ve Sınai Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk “Seminerimize   ve Tüm Fikri ve Sınai Haklar Alanında Çalışan Marka ve Patent Vekillerini,  Akademisyenleri, Hukukçuları ve ilgilileri bir çatı altında bir araya getirmeyi hedefleyen II.Dernekleşme  Toplantımıza hoşgeldiniz.

Haftanın son günü yorgunluğuna, yoğunluğuna ve dışardaki güzel havaya rağmen burada olmayı tercih  ettiğiniz için hepinize şükranlarımızı sunuyorum.

Aynı şekilde    yoğunluklarına rağmen bizleri kırmayarak   Seminer teklifimizi kabul eden Marmara Üniversitesi  Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Yrd.Doç.Dr. Tamer PEKDİNÇER  hocamıza,  Marmara Üniversitesi Adalet Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Eda GİRAY  hocamıza en içten saygı ve teşekkürlerimizi sunuyorum.

Ayrıca, Seminer salonunun tahsisinde yardımcı olan  Ticaret mahkemesi hakimimiz  Sn.  Emine Göksun ÖZÇELİK olmak üzere  ve ilgililere ve ayrıca Seminer organizasyonunu üstlenen OKM’ ye  teşekkürlerimizi  sunuyorum.

Hep beraber katkı ve katılımınızla güzel bir seminer ve toplantı olmasını diliyorum.

Sanayinin, teknolojinin, kültür ve sanatın beşiği, ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı İstanbul dan başlayarak tüm ülkedeki marka ve patent vekillerinin bir mesleki yapılanmaya ihtiyacı var. Aynı zamanda fikri sınai haklar alanında çalışan akademisyenlerin , avukatların iletişime ve dayanışmaya ihtiyaçları var.

Bu nedenlerle  tüm fikri ve sınai haklar alanında çalışan kesimleri kucaklayan bir dernek  hedefiyle  bir araya gelmeye karar verdik.

İlk toplantımızı  25.02.2017  tarihinde  Bakırköy Mimarlar Evi Konferans Salonu’ nda gerçekleştirdik.   Güzel , verimli geçen bu toplantının 2.ni ,   Seminer’den sonra gerçekleştireceğiz.Bu toplantıya da katılım ve katkılarınızı bekliyoruz.

 

Bildiğiniz üzere,

AB Mevzuatı ile uyum sağlanması amacıyla 1995 tarihinde çıkarılan   Sınai Mülkiyet Hakları ile ilgili Kanun Hükmünde kararnameler dönemini kapatan 22 Aralık 2016 Tarihli 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi .

Bu düzenlemenin amacı :

Sınai Mülkiyet  mevzuatını piyasa gereksinimlerine göre yenilemek , sınai mülkiyet tescil korumasını yaygınlaştırmak ; Sınai mülkiyetin üretilmesi ve ticarileştirilmesi için yasal altyapıyı güçlendirmek ;

Bunun için daha nitelikli Sınai mülkiyet yapısına geçmek/ Türk Patent Enstitüsü’ nün kurumsal yapısını güçlendirmek.

Uygulamada yaşanan sorunları gidermek, süreçleri hızlandırmak,

Sınai mülkiyet mevzuatının Tükiye’ nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve AB mevzuatına uyumunu atırmak,

AYM İptal Kararlarının gereğini yerine getirmek / KHK ların yasalaşmasını sağlamak

 

( Sınai Mülkiyet Kanunu 193 maddeden oluşmaktadır.

556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında kanun Hükmünde Kararname de 84 madde olarak düzenlenen markalar SMK da 1. Kitap olarak 29 maddede düzenlenmiştir.

555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında KHK da 39 madde halinde düzenlenen  coğrafi işaretler SMK da 2.Kitap olarak ve 22 madde halinde düzenlenmiştir.

554 Sayılı Endüstriyel tasarımların Korunması Hakkında KHK de 70 madde olarak düzenlenen tasarımlar yeni SMK da  3. Kitap olarak ve 27 maddede düzenlenmiştir.

551 Sayılı Patentlerin Korunması Hakkında KHK de 176 madde olarak düzenlenen patentler SMK da 4. Kitap olarak ve 64 madde şeklinde düzenlenmiştir.

5000 Sayılı Kanun 35 madde iken SMK içerisinde 5.Kitap  Diğer Hükümler adıyla 52 madde olarak düzenlenmiştir.)

Yrd.Doç.Dr.Tamer PEKDİNÇER hocamızın “6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Marka Hukukuna İlişkin Değişiklikler” başlıklı sunumuna  geçmeden önce

Sayın Av. Deniz Dinar UĞUR dan  6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Kapsamı hakkında   kısa ve genel bir bilgilendirme  rica ediyoruz

.…

Sevgili Meslektaşım Av. Deniz Dinar UĞUR’ a bilgilendirme için çok teşekkür ediyoruz.

 

“1934 de Sınai Mülkiyet Müdürlüğü kuruluyor 1976 da Sınai Mülkiyet Dairesi ne dönüşüyor 1994 de Türk Patent Enstitüsü ( TPE ) oluyor , 2016 da da Türk Patent ve Marka Kurumu ( Türkpatent) ismini alıyor.”   Tamer Hocam, Bu yapısal  nasıl yorumlamalıyız?

556 Sayılı KHK da 84 madde  halindeki düzenleme SMK da 29 madde de düzenlenmiş , bu düzenleme  sizce yeterli midir?

Marka tanımında  değişiklik var,  ses ve hareket  de marka olabiliyor artık. “Sicilde gösterilebilir olma şartı” ne demek?

Aynı markayı birden fazla kişinin alabilmesi nasıl olacak, pratikte bu mümkün müdür?

Markayı tescil ettirip de 5 yıl içinde kullanmayanlar yandı mı? 2023 de mi yanacak?

(Markalara İlişkin Yenilik ve Değişiklikler:

Marka tanımında değişiklik,

Mutlak ve nisbi red nedenlerinde değişiklik,

Muvafakat imkanı,

Markanın kullanılması koşullarında değişiklik,

Yayıma itiraz süresinde değişiklik,

Kullanımın ispatı yükümlülüğü

Uzlaşma usulü

Yenilemeye ilişkin değişiklikler

Sessiz kalma yoluyla hak kaybı

Markanın kullanılmasının hükümsüzlük davasında def’i olarak ileri sürülmesi

Markanın Kurum Tarafından iptali

Marka hakkına tecavüz sayılan fiillerde değişiklik

Marka hakkına tecavüz davalarında kullanmama def’i ,

Marka suçunu oluşturan fiillerde değişiklik )

 

Tüm bu ve benzer sorularımıza yanıt bulabilmemiz için

“6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Marka Hukukuna İlişkin Değişiklikler” başlıklı sunumunu yapmak üzere sözü Tamer  hocamıza bırakıyorum.

Sayın Hocam süreniz 20 dakika.

Sunumu için sayın Hocamıza teşekkür ediyoruz, sorularınızı zaman darlığı nedeniyle yazılı olarak kürsüye iletmenizi rica ediyorum, sunumların sonunda  kalan vakit oranında hocalarımız sorularınıza yanıt vereceklerdir.

Arabuluculuk Nedir? 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu  ve ilgili mevzuat hakkında kısaca Arabulucu-Avukat Yeşim KURTOĞLU’ ndan bilgilendirme rica edelim.

Sevgili meslektaşım Arabulucu-Av. Yeşim KURTOĞLU’ na bilgilendirmesi için çok teşekkür ediyorum.

HMK.m.140 /2 ve 320 de  hakimin sulhe teşviki düzenlenmiş. Yani  taraflar sulh ve arabuluculuk konusunda bilgilendirilecekler, sulh veya arabuluculuk bakımından alternatif çözüm yöntemlerine başvurabilecekleri hatırlatılacak ; bu hatırlatmadan sonra taraflar eğer süre isterlerse  kendilerine 3 ay süre verilecek, yine taraflar anlaşmamız için biraz daha süreye ihtiyaç var derler ise  mahkeme bir 3 ay daha süre verebilecek  taraflara.

SMK daki düzenlemeyi  yani  

(Kurum gerekli görmesi halinde tarafları uzlaşmaya teşvik edebilir. Uzlaşma ile ilgili hususlarda 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümleri uygulanır  -SMK.m.19/4  ;   Kurul, 19 uncu maddenin üçüncü fıkrası uyarınca verilen kararlara karşı yapılan itirazlarda, gerekli görürse, tarafları 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasına göre uzlaşmaya teşvik edebilir.- SMK.m.21/3   ;  Kurum gerekli görmesi halinde tarafları uzlaşmaya teşvik edebilir. Uzlaşma ile ilgili hususlarda 6325 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. –SMK.m.39/5)

HMK daki  hakimin tarafları arabuluculuğa teşviki  gibi düşünebilir miyiz?

(556 s.Marka KHK’nın İtirazın İncelenmesi başlıklı 36. Maddenin 2. fıkrasında “Enstitü gerekli görürse tarafları uzlaşmak için bir araya getirir.” Denilmekte idi. Ama bu maddenin uygulaması olduğuna ilişkin bir bilgi veya belgeye sahip değiliz.

Sınai Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk bu sefer uygulanacak mı  ?

Bunlar ve benzeri sorularımızın yanıtlarını alabilmek için

“Sınai Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk” konulu sunumunu yapmak üzere sözü  Eda hocamıza bırakıyorum.

Süreniz 20 dakikadır hocam.

Şimdi hocalarımız sorularınızı yanıtlayacak.

Marka ve Patent Vekili- Arabulucu- Avukat İhsan BERKHAN olarak  ve Ortak Karar ARABULUCULUK Merkezi adına

Hocalarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyorum..

Şimdi birlikte bir fotoğraf almak için hepinizi sahneye davet ediyorum.

( Teşekkür ve Plaket )

15 dakika aranın ardından II.DERNEKLEŞME TOPLANTISI başlayacaktır. Akademisyen, hukukçu, marka ve patent vekili  Fikri ve sınai haklar alanının tüm ilgililerini bu toplantıya katılmaya, dernekleşme sürecine katkı sunmaya ve nihayetinde kurulacak derneklerine üye olmaya , sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum.

Bir cevap yazın

*